MediacenterWorld Home Theatre PC mini
vrijdag 10 juni, 2011 - 18.15
  Home theatre pc’s worden steeds kleiner, zuiniger, sneller en stiller. Zeker nu Intels Sandy Bridge-lijn op micro ATX en zelfs mini-itx verkrijgbaar is. Home theatre pc-specialist MediacenterWorld stuurt ons een klein model toe dat een uiterst goed voorbeeld is van wat nu mogelijk is.

Hij is uiterst compact, maar vol met hardware en rekenkracht: de mini htpc van MediacenterWorld. In de Sugo SG06-silverstone-behuizing zit een Gigabyte GA-H67N-moederbord met een Core i5 2500K. Gekoeld door een Scythe Shuriken. Grafische kracht is geleverd door een GTX-460 van MSI met stille koeler. Het geheel is bijgestaan door 4GB ddr3-geheugen en een 60GB ssd van Crucial. We vinden verder nog een slimline blu-ray brander en een externe tuner. Deze past helaas niet meer in de behuizing.

 

 

 

 

 

Klik hier om naar de website van PCM te gaan waar de review is geschreven en waar deze ook online staat

Score:

Zuinig

Dat het Sandy Bridge-platform zuinig is, is geen geheim. We zien echter, zelfs met een GTX 460, een rustverbruik van 50 watt. Dat is erg netjes voor een quadcore-systeem met een rappe midrange-kaart. Het voordeel van dit lage energieverbruik is dat de koeler niet hard hoeft te werken en het systeem muisstil is.

Als we het systeem vol gaan belasten met 3DMark 2011, dan stijgt de energievraag naar 190 watt. Nog steeds bijzonder netjes, gezien de prestaties van dit systeem. En ook bij volle belasting blijft het systeem aardig stil. Het is wel hoorbaar, maar prominent aanwezig is het nooit. Keurig.

Rap

Een htpc hoeft niet supersnel te zijn. Zelfs een geïntegreerd systeem, als de AMD E350, kan gewoon Full HD-materiaal afspelen. Sommige gebruikers willen echter meer dan films afspelen. Die willen downloaden, uitpakken, internetten en een spelletje spelen. En bepaalde zaken ook tegelijk. Dan is een E350 of een ION-systeem niet geschikt.

Deze htpc is geschikt voor nagenoeg alle taken en kan ook next-gen spellen, als Dirt3 prima verwerken. Dat laten de benchmarks wel zien.

3DMark 2011 rondt de htpc van MediacenterWorld af met 3666 punten. 3DMark Vantage laat 18428 punten zien. Ruim voldoende 3D-kracht voor een nieuw spel op 1920 bij 1080 dus.

Allround

Gaan we over naar PCMark en Cinebench, dan zien de Sandy Bridge-kracht terug komen. PCMark Vantage rond de htpc af met 13332 punten. Hier geeft de ssd wel een onrealistische ‘boost’. We draaien daarom ook de nieuwe PCMark 7. Die laat 4352 punten zien, wat een erg nette score is.

Tenslotte draaien we nog Cinebench 10 en 11.5. In Cinebench 10 zien we een totaalscore van 15.879. Dat is aan de lage kant, maar te verklaren door het 32bit besturingssysteem. We vinden het een beetje jammer dat er geen 64bit besturingssysteem is geïnstalleerd. Er zijn geen problemen meer met 64bit en dus is er geen reden om er niet voor te kiezen bij 4GB of meer geheugen.

In Cinebench 11.5 zien we hetzelfde patroon: 4.86 punten voor de multi-core test. Dat is aan de lage kant en zelfs iets onder de i7 860, wat een beetje vreemd is voor een i5 2500K: die moet beter scoren dan een i7 860. Kortom: gewoon een 64bit-OS de volgende keer!

Software

MediacenterWorld heeft gekozen voor Windows Media Center als basis. Wij zijn niet echt fan van het programma, maar MediacenterWorld heeft het goed weten te verdedigen. Volgens hun is het gemakkelijk te configureren en zeer prettig in gebruik. De ‘out of the box’-ervaring is volgens hun dan beter dan bij een concurrent als J River, Xbmc of bijvoorbeeld Mediaportal. Daarbij komt dat WMC wel met dvb-c / -s tuners overweg kan. Een belangrijk punt.

Het is wel mogelijk om de pc’s te laten leveren met andere mediapakketten. Zeker een interessante optie voor mensen die in een UPC-gebied wonen; daar zijn dvb-c tuners niet te gebruiken namelijk. Deze alternatieve pakketten installeert MediacenterWorld naar wens en richt deze ook in. Kortom: genoeg flexibiliteit.

We treffen bij het opstarten een net openingsscherm aan met wat tips en truuks. Dat zien we niet vaak. Wellicht heeft de PCM-lezer dit niet nodig, maar toch. Bovendien is dit openingsscherm gemakkelijk weg te halen met msconfig.

De desktop-icoontjes zijn verscholen. Een keuze die we niet helemaal begrijpen. Echter, ook deze instelling is zo terug te draaien. Een leuke toevoeging is een aquarium-screensaver en een mediabrowser.
 
Pluspunten Conclusie
  • Zuinig
  • Stil
  • Rap
  • Veelzijdig
  • Compact
Het systeem van MediacenterWorld is bijzonder compleet. Tevens is het netjes gebouwd, stil, krachtig en energiezuinig. De prijs is – gezien de prestaties en afwerking – netjes: €1439. Voor een systeem met een rappe ssd, snelle grafische kaart, alle software en een tuner is dat gewoon keurig. Tel daar nog uitgebreide garantie en service bij op en je hebt een uitstekend pakket.

PCM Oktober 2011