poppetjeskring_01

Workshop: Live-TV in je hele huis, hoe doe je dat ?

Bron: Hardware.info

Inleiding

De Nederlandse firma DVBLogic heeft software waarmee (bijna) iedere digitale TV-kaart geschikt te maken is voor Windows Media Center. Dit programma, TV Source gaat echter nog een stap verder: het is hiermee mogelijk om de tuners van één centrale PC op alle computers in huis te gebruiken. Hardware.Info toont hoe dat werkt.

Windows Media Center blijft een erg prettige manier van televisie kijken. De interface werkt – naar onze mening althans – beter en handiger dan welke settopbox of harddiskrecorder dan ook en het is ideaal om naast de TV-zenders ook je muziek, foto's en films via één systeem in de woonkamer beschikbaar te hebben. Nu zelfs budget-hardware al snel genoeg is (Media Center draait al op een simpel AMD Fusion-bordje bijvoorbeeld) en de software standaard onderdeel uitmaakt van Windows 7 Home Premium en hoger, is de investering om een Media Center PC in de woonkamer te zetten ook te overzien.

De grootste uitdaging blijft echter om digitale kabeltelevisie werkend te krijgen in Media Center. Omdat de verschillende kabelproviders niet bepaald open staan voor een samenwerking met Microsoft, kan laatstgenoemde noodgedwongen geen officiële ondersteuning bieden voor wat we in jargon DVB-C noemen. Dat is jammer, want juist in Nederland en België waar digitale kabeltelevisie erg populair is, is DVB-C dé aangewezen methode om veel HD-zenders in hoge kwaliteit te ontvangen. Gelukkig zijn er oplossingen om dit alsnog in Media Center aan de praat te krijgen.

Digital-everywhere en Anysee

De afgelopen jaren hebben we meermaals aandacht besteedt aan de DVB-C-ontvangers van de Oostenrijkse firma Digital-everywhere en de Koreaanse firma Anysee. Beide bieden DVB-C ontvangers aan met een slim software-trucje: de FloppyDTV drivers doen de kaart ten opzichte van Media Center voorkomen alsof het een DVB-T exemplaar is; Anysee simuleert een ClearQAM ontvanger, een Amerikaanse standaard die door Media Center volledig ondersteund wordt.

Digital-everywhere heeft alweer een flinke tijd geleden haar activiteiten gestaakt, al worden de kaarten inmiddels door een nieuwe Duitse firma weer geproduceerd. In Nederland hebben we ze echter niet meer gezien. Dat maakt dat we al geruime tijd de ontvangers van Anysee aanraden als enige optie voor wie digitale kabeltelevisie in Media Center wil gebruiken.

De Nederlandse firma DVBLogic, opgericht door twee van oorsprong Oekraïense programmeurs, biedt echter ook software aan om vrijwel iedere digitale TV-ontvanger in Media Center aan de praat te krijgen, dus ook producten van TerraTec, Hauppauge, PCTV, Technotrend en andere merken. Bij die functionaliteit blijft het bovendien niet.


TVSource biedt de mogelijkheid om TV-tuners op een centrale PC (bijvoorbeeld een Home Server) te installeren en beschikbaar te maken voor alle Media Center PC's en andere apparaten in huis.

DVBLink

De softwarebundel van DVBLogic heet DVBLink en bestaat uit twee onderdelen. Het belangrijkste is TVSource, de software waarin je één of meerdere tuners gecombineerd met één of meerdere aanbieders van programmagidsinformatie (EPG) kunt bundelen en beschikbaar maken in Media Center. Zoals we verderop zullen zien, biedt TVSource een aantal handige opties die in Media Center standaard niet of niet eenvoudig mogelijk zijn. Denk aan het combineren van dezelfde zender van verschillende bronnen (kabel en satelliet) en het zelf instellen van gekoppelde EPG-gegevens aan TV-kanalen. Optioneel kan TVSource ook IPTV bronnen toevoegen van diverse providers.

Het tweede onderdeel maakt de keuze voor de software van DVBLogic extra interessant. Via het Server Network Pack is het mogelijk om de tuners te installeren op een centrale PC in huis, bijvoorbeeld de Media Center PC in de woonkamer of een Home Server in de gangkast, waarna alle andere systemen met Media Center in huis daarvan gebruik kunnen maken. De software kan live TV bovendien ook streamen naar UPnP AV geschikte apparaten als een PlayStation 3 of Xbox 360. De server is daarnaast ook via een webbrowser benaderbaar, zodat je bijvoorbeeld zelfs op reis de TV-zenders van thuis kunt bekijken. Via een speciale mobiele webpagina kun je ook nog inloggen vanaf een iPhone of iPad.

 

UPnP

Bij web-based video kijken blijft het niet. Het network pack biedt verder ook een UPnP AV (DLNA) server, zodat alle apparaten die deze standaard ondersteunen ook kunnen afstemmen op de verschillende TV-zenders. Daardoor werkt TVSource samen met veel mediaspelers, game-consoles, TV's met netwerkaansluiting en andere apparaten. De UPnP AV functionaliteit is ook goed te zien op PC's met Windows Media Player: daar wordt de server direct gevonden als mediaserver en kun je direct afstemmen op de verschillende zenders.

Voor iPhone- en iPad-bezitters is er ook een speciale voor deze apparaten geoptimaliseerde website, die er uitziet als een app en de video streams in een formaat dat Apple-apparaten ondersteunen, kan afspelen. Hier kom je door naar dezelfde URL als hiervoor besproken te surfen, maar dan met iphone erachter geplakt. Hoewel ook hier de interface voor verbetering vatbaar is, is de werking uitstekend: zeker op een iPad is het prima TV kijken! Helaas is de speciale iPhone-versie niet geschikt voor Android-apparaten, maar daar wordt vast aan gewerkt.


TVSource bevat een UPnP AV server. Onder meer Windows Media Player, maar ook veel hardwarematige mediaspelers kunnen zodoende direct afstemmen.


Het TVSource network pack kan ook streamen naar iPhones en iPads.

Conclusie

Toen Microsoft aankondigde de teams achter Windows Home Server en Windows Media Center samen te voegen, hoopten velen op een functionaliteit waarbij TV-tuners op een server geïnstalleerd kunnen worden, waarna meerdere PC's in huis er gebruik van kunnen maken. Helaas heeft Microsoft deze functionaliteit nooit geboden, maar met de TVSource software van DVBLogic kan het alsnog. Mooi meegenomen: je hoeft je niet te beperken tot tuners van Digital Everywhere of Anysee, want alle tuners met BDA-drivers worden ondersteund.

Klik hier voor de website van DVBLogic