poppetje_wegwijzer

Muziek streamen, op afstand aansturen, delen en de keuze van harde schijven

Delen van bestanden en streamen van muziek, foto’s en films

 

Wat is nu de beste manier om muziek op te slaan als u dat wilt delen en aansturen vanaf andere locaties binnen het lokale netwerk, óf als u dat wilt aansturen met een Tablet, SmartPhone, Android, iphone, iPodof iPad of ander apparaat met internettoegang ?Wij gaan dat in dit document nader uitleggen.

 

Met bijvoorbeeld 1 of 2x 2Tb heb je voldoende opslagcapaciteit voor ál je media.

Bij een NAS is er eventueel de mogelijkheid om 2 schijven in Raid te laten zetten zodat de schijven zeg maar een “spiegel” van elkaar zijn. Theoretisch heb je dan 4Tb, maar fysiek heb je 2Tb ter beschikking en wordt alles naar beide schijven in kopij van elkaar opgeslagen.

Feitelijk zie je ook maar één schijf maar wordt alle data op beide schijven ondergebracht.

Voordeel hiervan is dat álles wat je opslaat naar beide schijven zal gaan en als er één schijf kapot gaat je deze kunt vervangen en alles onmiddellijk weer op de nieuwe schijf gekopieerd wordt vanaf de Schijf die nog in orde was. Zodoende kan je nóóit meer belangrijke data verliezen.

 

Met een NAS schijf heb je ook als voordeel dat deze iets makkelijker toegankelijk zijn via het gehele thuisnetwerk, dus het benaderen van content op de NAS vanaf andere systemen binnen het netwerk gaat eenvoudiger. Een NAS wordt rechtstreeks op de router aangesloten en staat doorgaans in de meterkast.

 

Maar let op: er zit helaas een nadeel aan het gebruik van een NAS schijf

Full-HD films en/of Blu-Ray Rips kunnen in de meeste gevallen niet goed worden afgespeeld vanaf een “normale” NAS omdat de doorvoersnelheid daarvan net te laag is.

Vanaf een “normale” NAS leid dit tot stream problemen in de vorm van hikken of haperingen.

Full-HD probleemloos vanaf een NAS streamen kan uitsluitend met een "snelle" (professiuonele) NAS omdat deze een hogere doorvoersnelheid heeft. Ook kunt u dan tevens opgenomen TV-opnamen naar de NAS verplaatsen en streamen naar andere mediacenter gebruikers binnen het netwerk. Ook voor TV-opnamen heeft u een "snelle" NAS nodig omdat de meeste TV-opnamen vandaag de dag ook HD zijn.

Al uw Full-HD films en/of Blu-Ray Rips bewaard u dan ook het beste op óf een interne óf een extreme USB schijf zodat het streamen vlekkeloos zal verlopen als u een "normale" NAS heeft of koopt.

Windows MediaPlayer kan (normaal gesproken) géén muziek vanaf een netwerkschijf (NAS) inlezen, mocht u daarmee willen werken. Gelukkig is daar een oplossing voor door een ander programma te gebruiken waarmee alle muziek vanaf een NAS wél in MediaCenter gepresenteerd kan worden !

Dit programma heet MusicBrowser en staat in het hoofdmenu Muziek van MediaCenter op uw systeem, mits u het Extreme Software Pakket heeft .

Met een aangepaste “ingreep” zal uw netwerkmuziek zichtbaar worden in dit programma, incl. covers en wallpapers !

Deze “ingreep” vindt u onder hoofdstuk;

11) Aanmaken Muziek Bibliotheek

in onze handleiding bij het Extreme Software Pakket.

 

Dus;

Muziek t.b.v. Windows MediaPlayer werkt NIET vanaf een netwerk ofwel NAS schijf !

Met de MediaBrowser (helaas is de MuziekBrowser in MediaBrowser alleen nog als betaalde versie functioneel) en/of XBMC vanuit Windows MediaCenter is muziek benaderen vanaf een NAS WEL mogelijk. Ook met het extra programma “MusicBrowser” is het mogelijk muziek vanaf een NAS af te spelen.

U dient dus een keuze te maken op welke manier u hiermee om wenst te gaan en dient hier rekening mee te houden als u van de in dit hoofdstuk besproken mogelijkheden gebruik wenst te maken……………

 

Ook is het mogelijk om met Winamp en de plugin die daarvoor al aanwezig is genaamd “AjaxAMP” muziek vanaf een internetpagina (dus met SmatPhone (ook Android), Laptop, iPhone, iPad, of elk ander apparaat met internettoegang) muziek aan te sturen náár het MediaCenterSysteemen de speakers die zijn aangesloten op het MediaCenterSysteem (zonder dat daarbij de TV aan hoeft te staan)

of muziek vanáf de mediacenter naar een of zelfs meerdere van de hierboven vermelde apparaten te laten afspelen via de speakers van dát apparaat !

U bent dus helemaal niet verplicht om met de Windows MediaPlayer te werken.

 

Mocht u tóch met de Windows MediaPlayer aan de slag willen gaan omdat u de “standaard” MediaPlayer muziek Bibliotheek wilt kunnen benaderen met programma’s zoals hieronder besproken dan dient u hoofdstuk;

11) Aanmaken Muziek Bibliotheek

in de handleiding héél aandachtig door te nemen en als zodanig uit te voeren voor een goede muziek bibliotheek.

 

T.b.v. het op afstand bedienen van al uw muziek vanaf een SmartPhone, Android, iphone, iPod of iPad vindt u (als u een compleet MediaCenterSysteem bij ons koopt) op de windows C schijf een map met de naam “Remote Controllers

In deze map bevinden zich een aantal programma’s onder de naam van de controller.

Let wel: het gebruik van deze programma’s is voor eigen verantwoording. Dat wil zeggen dat MediaCenterWorld géén technische ondersteuning geeft voor deze programma’s en de werking daarvan.

 

Onder hoofdstuk 14 in de handleiding vindt u een uitgebreide uitleg over Apps die u kunt gebruiken vanaf uw SmartPhone (Apple, Android of Windows) en waarmee u mediacenter kunt bedienen of waarmee u muziek kunt aansturen zonder dat daarbij de TV aan hoeft te zijn.