wat

Welke tuner of set heb ik nodig bij welke Provider. Als u niet weet wat u nodig heeft, lees dan eerst deze informatie.........

Als u meer informatie wil over met welke provider en welke software u wat kan doen en op welke manier u Live-TV kan kijken en opnemen willen wij u graag naar deze pagina verwijzen alwaar dit weer verder wordt uitgelegd.

 

================================

 

Wélke Tuner(set) heb ik nodig?

 

Deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren.

Op de eerste plaats is het natuurlijk van belang welke provider u heeft en met wat voor soort signaal u TV ontvangt. Dat kan of Kabel of glasvezel of satelliet zijn.

Bij zowel kabel als bij glasvezel noemen we het soort tuner DVB-C (hier staat de C voor “Cable”)

Bij satelliet noemen we het soort tuner DVB-S (hier staat de S voor “Satellite”)

DVB betekend voluit: Digital Video Broadcast (in het Nederlands: Digitale Video Uitzending)

 

Daarnaast kunnen TV-kanalen op 2 manieren worden doorgegeven en worden ontvangen (afhankelijk van wat de provider aanbied) en dat kan zijn;

 

(1) Free-to-air (bij satellite) of Free-to-cable (bij kabel)

(2) gecodeerd ofwel encrypt

 

Bij (1) kan worden volstaan met een heel simpele (goedkope) tuner zonder dat daarbij gebruik hoeft te worden gemaakt van een SmartCard met abonnement.

 

(1) Via de volgende aanbieders kan je eenvoudig gebruik maken van deze goedkope oplossing:

 

a) Glasvezel (DVB-C stream, niet gecodeerde kanalen)

b) Caiway kabel (Coax) (niet gecodeerde kanalen)

c) Ziggo Basis pakket *TV Standaard* “Free-to-cable” (niet gecodeerde kanalen)

d) Satelliet “Free-to-air” (niet gecodeerde kanalen)

 

Bij (2) dient gebruik te worden gemaakt van een CI-Module en een Cam-Module i.c.m. een SmartCard met daarop een abonnement van de aanbieder (provider)

De CI-Module (Common Interface) is een stukje hardware dat verbinding maakt met de tuner zelf en waarin een Cam-Module wordt geschoven.

De Cam-Module (Conditional Acces Module) is een losse module waar uiteindelijk je SmartCard in gaat.

De Cam-Module bepaald samen met je SmartCard welke kanalen je wel of niet “mag” bekijken binnen je huidige pakket(ten) en “communiceert” uiteindelijk dus met de tuner zelf.

 

(2) Via de volgende aanbieders kan je gebruik maken van deze oplossing:

 

a) Ziggo* alle HD-Kanalen (ook alle extra pakketten) LET OP: dit is NIET mogelijk als je in het voormalige UPC-gebied woont, zie deze pagina

* U dient zélf te beschikken over een reeds bestaande en geactiveerde Ziggo SmartCard (u kunt deze sinds Januari 2017 niet meer los kopen)

b) Deltakabel alle HD-Kanalen

c) Kabel-noord alle HD-Kanalen

d) Satelliet CanalDigitaal alle HD-Kanalen

e) Satelliet TV-Vlaanderen alle HD-Kanalen

f) Digitenne alle SD-Kanalen

 

Elke Digital Devices tuner bestaat “standaard” al uit TWEE tuners, het zijn dus altijd Dubbele-Tuners (DualTuners)

 

Elke CI-Module kan i.c.m. een Cam-Module maximaal 3 tuners aansturen en zenders decoderen.

Zou u 2 dubbele tuners willen gebruiken dan MOET u een extra CI-Module én een extra Cam module nemen. 3 dubbele tuners (u heeft dan 6 tuners ter beschikking) kunnen worden aangestuurd met 2 CI-Modules en 2 Cam-Modules. Er is ook een dubbele CI-Module beschikbaar waar direct 2 Cam-Modules ingestoken kunnen worden.

 

Let u wel op het volgende: Elke Cam-Module dient ALTIJD voorzien te worden van een SmartCard. Dus bij gebruik van 2 Cams ook altijd 2 SmartCards gebruiken.

U heeft altijd maar één Cam-Module en één SmartCard nodig tot maximaal 3 Tuners.

2 Digital Devices tuners hebben in totaal 4 tuners, dus bij 2 dubbele tuners en één setje Cam + SmartCard, zal de 4de tuner NIET werken (u kunt dan over maximaal 3 tuners beschikken) u heeft dan echt een dubbele of extra CI-Module met extra Cam-Module én SmartCard nodig.

De reden hiervoor is niet omdat de hardware het niet aan kan of omdat de hardware zo werkt, nee de reden is dat alle providers u als klant met één SmartCard maximaal 3 tuners laat "Sharen" (delen) Vandaar dat we op het getal 3 uitkomen en dat dit helaas nadelig werkt bij 2 dubbele tuners omdat je dan totaal 4 tuners hebt en je voor de 4de tuner tóch de extra CI-Module én Cam én SmartCard nodig hebt..........

 

CI (zonder +) zoals dat gebruikt wordt bij de HTPC is "zoals het is" en werkt "zolang dat werkt". Mocht op enig moment de techniek of codering wijzigen dan kan MediaCenterWorld daar op geen enkele manier aansprakelijk voor worden gesteld. Meer informatie over de verschillen in CI en CI+ wordt vermeld in het volgende YouTube filmpje (Duits) https://www.youtube.com/watch?v=cvroR8cN6To

 

Na het lezen van bovenstaande bent u al weer een heel stuk verder op weg bij het invullen van de vraag wat u nu nodig heeft.

Nu vraagt u zich wellicht nog af óf u een CI-Module en een Cam-Module i.c.m. een SmartCard nodig heeft ? Om deze vraag te kunnen beantwoorden kunt u de volgende tabel raadplegen:

Provider

Type Tuner

CI-Module nodig ?

Cam-Module nodig ?

Ziggo* (kabel) Basis pakket radio & TV

Ziggo* voormalige UPC-gebied

Digital Devices Cine CT

Nee

Nee

Ziggo (Kabel) Volledig HD pakket

Digital Devices DuoFlex CT

Ja

Ja

CaiWay

Digital Devices DuoFlex CT

Nee

Nee

Recam

Digital Devices DuoFlex CT

Ja

Ja

DeltaKabel

Digital Devices DuoFlex CT

Ja

Ja

Kabel-Noord

Digital Devices DuoFlex CT

Ja

Ja

Digitenne (KPN)

Digital Devices DuoFlex CT

Ja

Ja

Glasvezel (DVB-C)

Digital Devices Cine CT

Nee

Nee

CanalDigitaal “Free-to-air”

Digital Devices CineS2

Nee

Nee

CanalDigitaal “HD-Kanalen”

Digital Devices DuoFlex S2

Ja

Ja

* Let er hierbij op dat sinds de overname van Ziggo door UPC (waarbij Ziggo als bedrijfsnaam gehandhaafd wordt) het van belang is om te weten in welk “verzorgingsgebied” je woont.

Binnen het voormalige UPC gebied is het alléén mogelijk het basis pakket met een tuner (zónder CI-Module, Cam-Module en SmartCard) te ontvangen. Het betreft dan 3 HD en 26 SD kanalen.

Binnen het voormalige Ziggo gebied kan je zowel het basis pakket (met de goedkope tuner) als ook het volledige HD pakket ontvangen (i.c.m. CI-Module, Cam-Module en SmartCard)

U kunt in bovenstaande tabel op de naam van de provider Ziggo en/of UPC klikken waarna u naar een pagina gaat met een overzicht van het zender aanbod.

 

LET DUS OP: Na de samenvoeging van UPC met Ziggo is er nog altijd sprake van én een UPC én een Ziggo gebied m.b.t. de gebruikte codering (!!) In het voormalige UPC gebied (klik hier om te bekijken welke gebieden dit zijn) is het NIET mogelijk om HD kanalen met een HTPC te bekijken of te ontvangen.

 

Om te weten welke kanalen de verschillende glasvezelaanbieders via een speciale DVB-C stream doorgeven en welke u kunt bekijken met een goedkope tuner (zónder CI-Module, Cam-Module en SmartCard) kunt u onder aan deze pagina op uw aanbieder klikken voor een kanaal overzicht.

 

Verder vindt u op de website nog 2 verschillende typen kabeltuners.

Het “normale” type kabeltuner is het type C

Het nieuwere type kabeltuner is het type C2

De C2 standaard wordt op dit moment in Nederland nog niet gebruikt en de vraag is eigenlijk ook of deze überhaupt gebruikt gaat worden in de toekomst, daar valt op dit moment nog niets over te zeggen.

 

Ook zijn er diverse sets aanwezig.

Uiteraard is er de “eenvoudige” (goedkope) tuner (in zowel het type C als ook het type C2), maar er is ook een set met een tuner en een CI-Module, waarbij u optioneel ook direct een Cam-Module kan bestellen (ook hier weer in type C en in type C2)

Daarnaast vindt u nog “losse” uitbreidingskaarten welke kunnen worden gebruikt bij zowel de eenvoudige als ook de tuner met CI-Module.

Tevens is er een set bestaande uit een tuner i.c.m. een “Bridge”

Deze Bridge is bedoelt voor systemen met een “liggende” slot-opening waarbij het niet mogelijk is de tuner en/of CI-Module direct op het moederbord aan te sluiten/te klikken.

Deze Bridge is slechts 31mm (!) hoog en past dus in elke lage behuizing.

Door de toevoeging van de CI-Module (zónder PCIe aansluiting) en een speciale Bracket M of L kan de tuner samen met de  CI-Module op slechts één (normale) bracket worden ondergebracht en past deze set in elke lage behuizing met slechts 1 slotopening.

De Bridgekaart wordt in het PCIe slot van het moederbord gestoken en alles wordt middels de bijgeleverde flatcables met elkaar verbonden via de Bridge.

 

Helemaal bovenaan de pagina van zowel de Kabel als ook de Satelliet tuners vindt u nog een grote knop waarop u kan klikken met de naam "Bundels"

Deze bundels bestaan altijd uit meer dan 1 dubbele tuner en eventueel ook gebundeld met een CI-Module. Het moge duidelijk zijn dat de bundel-prijs een stuk voordeliger voor u is dan dat u de componenten los zou kopen............

 

Als u meer informatie wil over met welke provider en welke software u wat kan doen en op welke manier u Live-TV kan kijken en opnemen willen wij u graag naar deze pagina verwijzen alwaar dit weer verder wordt uitgelegd.

 

Met de Digital Devices tuner(s) is het mogelijk om i.c.m. de DVBLInk software (of met MediaPortal) binnen uw eigen netwerk een Live-TV Server op te zetten waarvandaan u ook via WiFi met draadloze apparaten zoals SmartPhone & Tablet Live-TV en TV-Opnamen kunt kijken en/of TV-Opnames te plannen op de TV-Server (HTPC)

Let u er bij het opzetten van een dergelijk systeem wel op dat ALLE vaste netwerkaansluiting, en dan bedoelen we met name de router maar ook de netwerkaansluiting van het te gebruiken systeem dat als server dienst gaat doen, een 1Gb netwerkaansluiting hebben. Zowel de bekabeling (kleur volgorde volgens de 568B norm) als de netwerkaansluiting MOETEN van het 1Gb type zijn. Ook is het van belang dat de router niet alleen een 1Gb router is maar dat deze ook "Full-Duplex" is. Dit is een techniek die er voor zorgt dat de router zowel kan ontvangen als ook kan doorsturen op "hetzelfde" moment. Routers die "Half-Duplex" zijn kunnen dat namelijk niet.

Als laatste willen wij u nog wijzen op de “voorwaarden” waaraan je jezelf MOET houden voor wat betreft de aansluiting in uw huis vanaf het aansluitpunt van de provider/aanbieder tot aan de tuner(s)

Houd u zich niet aan deze voorwaarden dan kunt u voor ongewenste verrassingen komen staan en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Lees dan ook te alle tijden éérst deze voorwaarden op deze pagina.