4k_ultrahd_mediacenter_button

4K uitleg

April 2017: Eindelijk is er een écht volwaardig moederbord met ondersteuning voor vollédige 4K@60Hz en zelfs inclusief ondersteuning voor álle HD audiosignalen zoals TrueHD & DTS-HD Master & Dolby Atmos.

Het gaat om het moederbord van Asrock met typeaanduiding: J4205-ITX

Het is het eerste moederbord met een "embedded" Apollo Lake Processor, een van de nieuwe processors van Intel. Apollo Lake is gebaseerd op de Intel Goldmont-architectuur en is de opvolger van Braswell. Zelfs voorafgaand aan het opstarten, sprak Intel van een enorme boost in prestatie van maximaal 30% met dezelfde kloksnelheid. De Intel Pentium J4205 heeft een TDP-budget van slechts 10W.

De nieuwe Intel HD Graphics 505 is gebaseerd op Intel's 9e GPU-Generatie die al in de Skylake-processors is ingebouwd. Een belangrijk verschil: H.265 (HEVC) wordt nu ook volledig in 10 bits berekend via hardware, evenals de gratis VP-9 codec van Google. Onder de grotere Intel-processors kan alleen de nieuw gelanceerde Kaby Lake Architecture dit doen, Skylake moest dit doorgeven.

 

Het hoogtepunt van het nieuwe moederbord is de HDMI 2.0a-aansluiting, die een resolutie van 4K x 2K (4096x2160) @ 60Hz mogelijk maakt. Officieel ondersteunen Intel's nieuwe Apollo Lake Processors echter geen HDMI 2.0.  Om dit te verwezenlijken gebruikt ASRock een truc die Intel zelf gebruikt heeft met de Intel NUC6i7KYK: een speciale DisplayPort-chip levert de HDMI-poort de benodigde data. Dit, samen met de mogelijkheid om alle nieuwe codecs in hardware te berekenen, maakt de ASRock J4205-ITX ideaal als premium media player, die bijna alle media in 4K resolutie via HDMI moeiteloos kan afspelen 

 

Bovendien kan de nieuwe Apollo Lake Processor-hardware, dankzij de Gen9-graphics, de H265 (HEVC) 10 bit en de VP9-codec van Google volledig verwerken en kan dus alle moderne media in 4K-resolutie vlot afspelen. Video-uitgang is ook mogelijk via HDMI 2.0 (4K@60Hz). Het feit dat ASRock een DisplayPort 1.2 op een HDMI 2.0-converter-chip moet integreren, laat zien dat Intel de boot op deze manier heeft gemist. Gelukkig heeft ASRock dit doordacht en erkend de noodzaak voor HDMI 2.0 op dit platform.

 

 

Maart 2016: Moederborden met hardwarematige ondersteuning voor HDMI 2.0@60Hz zijn er al wel, maar helaas ondersteunen op dit moment de processors deze hogere frequentie dus niet.

Moederborden met een geschikte Displayport uitgang zijn op 1 hand te tellen.

Daarbij zijn de vermelde processors vrij duur en dan met name die van Intel.

Een volgend probleem is dan óók nog dat 4K televisies bijna alleen maar een HDMI 2.0 aansluiting hebben en dat de TV's met een DisplayPort ingang, die we nodig hebben om 4K@60Hz uit te kunnen sturen zonder daarbij gebruik te hoeven maken van een extra (dure) videokaart, zo goed als niet verkrijgbaar zijn.

 

Dit alles maakt het bijzonder lastig om een 4K systeem neer te zetten.

Alléén als je een TV met DisplayPort aansluiting hebt is een systeem zónder extra videokaart interessant maar dat kan op dit moment dan alleen met de AMD Kaveri of Carrizo serie omdat de Intel Skylake niet op 60Hz uitgestuurd kan worden en daarom dus afvalt.

Heb je een TV met HDMI 2.0 aansluiting dan zal het een systeem worden met aparte videokaart om de HDMI 2.0 uitgang (met 60Hz) beschikbaar te stellen.

Wat (in de toekomst) eventueel ook mogelijk zou zijn is een hardwarematige converter die het signaal van DisplayPort omzet naar een HDMI 2.0 signaal/aansluiting naar 4K@60Hz. Maar op dit moment zijn deze omvormers nog niet beschikbaar. Er zijn er wellicht wel enkele te vinden, maar deze hebben een uitgangsfrequentie van slechts 30Hz (ook al staat dit in de specificaties niet eens vermeld!)

 

Mocht je een 4K UHD-TV hebben met een DisplayPort ingang dan zou je een systeem kunnen gebruiken met DisplayPort uitgang zonder daarbij gebruik te hoeven maken van een extra (dure) High-End Videokaart.

Maar een volgend probleem is dan dat er op dit moment alleen moederborden met een DisplayPort uitgang zijn in een volledige ATX standaard (de grootste moederborden) 

Dat betekend dat er nog geen uATX en zeker geen ITX moederborden zijn, welke nodig zijn voor kleinere HTPC systemen.

 

Daarom kunnen wij op dit moment alléén HTPC systemen leveren die een formaat hebben van 19Inch ofwel rond de 43Cm die een DisplayPort uitgang hebben en waar géén aparte videokaart in hoeft.

Zodra er uATX of ITX moederborden komen met of een DisplayPort uitgang zullen wij opnieuw bekijken of er ook kleine systemen kunnen worden aangeboden welke hardware matig volledig geschikt zijn voor 4K in 60Hz (ook i.c.m. een GTX kaart t.b.v. de 4K@60Hz middels een HDMI2.0 uitgang)

 

Tot die tijd kunt u onze 4K UHD systemen bekijken die op dit moment hardware matig al volledig geschikt zijn voor de 4K techniek op 60Hz en wel op deze pagina.

U vindt op deze pagina enkele systemen met een DisplayPort uitgang direct op het moederbord i.c.m. de Kaveri A10-7850K processor (zonder aparte GTX videokaart) en enkele 4K UHD systemen met HDMI 2.0 uitgang middels een aparte GTX videokaart i.c.m. een wat goedkopere processor (omdat daarbij een zware processor geen noodzaak heeft)

Ook hebben wij één kleinere behuizing beschikbaar met daarin een GTX950 videokaart op basis van een "normaal" moederbord (ITX) en "normale" processor. Dit kleine 4K UHD systeem kan dan alleen NIET worden gebruikt i.c.m. een TV-Tuner.

 

 

Eind 2015: Op het moment van schrijven is de nieuwe processor serie van Intel uitgekomen, de "Skylake" in de 6000 serie.

Deze ondersteunt, net als de Intel "Broadwell" in de 5000 serie 4K@60Hz

Maar helaas is de frequentie van 60Hz uitsluitend voor "interne" hardware bruikbaar middels een DisplayPort uitgang, dit noemen ze dan eDP (Embedded Display Port)

Deze verbinding is dan allen geschikt voor bijv. de High End Laptops met intern gekoppelde en speciale Display Adapter. Voor het uitsturen van de "echte" 4K@60Hz met HDMI 2.0 uitgang is de Skylake 6000 serie helaas NIET geschikt omdat de HDMI uitgang tot maximaal de 1.4 standaard ondersteunt wordt terwijl voor 60Hz een HDMI 2.0 uitgang benodigd is. Let op dat u zich daardoor niet laat misleiden (!)

meer informatie over de Intel Skylake serie vindt u op deze pagina van Tweakers.net:

http://tweakers.net/reviews/4162/8/de-skylake-architectuur-de-techniek-achter-de-nieuwste-processors-overige-features.html

En informatie aangaande de eDP techniek is duidelijk uitgelegd op deze pagina van Wikipedia:

https://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort#eDP 

 

AMD heeft 2 APU series die 4K met 60Hz ondersteunen. Dit zijn de Kaveri en de Carrizo processor series.

Beide ondersteunen ze daarbij tevens hardware matig de H.265 codering (ook wel HEVC genoemd) waardoor de processor belasting aanzienlijk daalt (naar ongeveer maximaal 20%) en een resolutie tot 8K-8192x4320 pixels.

4K & 8K met een resolutie van 60Hz kan alléén met een Displayport (vanaf 1.2) worden uitgestuurd.

Ook bij deze 2 AMD series wordt de HDMI 2.0 uitgang tot maximaal 30Hz uitgestuurd net als bij de Intel Skylake (!)

 

 

Begin 2015: Op het moment van schrijven staat 4K of UltraHD nog in de kinderschoenen.

Er zijn er al wel enkele oplossingen om een HTPC geschikt te maken voor 4K maar deze zijn beperkt. Op de eerste plaats kan een HTPC met de toevoeging van een aparte (lees duurdere) extra videokaart geschikt worden gemaakt voor 4K

Maar inmiddels zijn er ook “kant-en-klare” oplossingen door gebruik te maken van een geschikt moederbord i.c.m. een geschikte processor zonder daarbij gebruik te hoeven maken van een extra (aparte) videokaart, dit noemen we dan een APU (processor + videokaart in één, ofwel CPU + GPU = APU)

Het grootste probleem daarbij zit hem met name in het uitsturen van de frequentie.

Uiteraard willen we een systeem met 4K@60Hz.

Verreweg de meeste processors komen hardware matig niet verder dan 30Hz als je daar 4K mee gaat afspelen.

Omdat we minimaal 60Hz willen kunnen uitsturen vallen al deze processors daarom af.

Het zou eventueel softwarematig kunnen (dit gaat dan met de H.265 decodering) maar dan loop je op de eerste plaats tegen het probleem aan dat het de processor met 80% wordt belast en op de tweede plaats dat de video uitgang niet geschikt is voor 60Hz (!) tenzij de video uitgang HDMI versie 2.0 is of DisplayPort heeft.

Daarbij is het dan ook nog zo dat alleen Windows 10 "out-of-the-box" de H.265 codering ondersteunt.