samsung_850_evo

SSD harde schijven: Zin & Onzin

Omdat de basis systemen een “normale” harde schijf hebben is dit niet het ideale uitgangspunt als u met name een stil en sneller systeem wilt kopen.

De keuze voor een absoluut stil en sneller systeem is op de eerste plaats afhankelijk van het budget dat u wenst uit te geven maar zeker op de tweede plaats bepalend mbt. de locatie van het mediacentersysteem.

Als u op een afstand van minder dan 2 meter van het systeem het leefgedeelte heeft waarin het systeem zich bevindt is het “misschien” wenselijk om voor een systeem met een SSD schijf te gaan.

 

Ten behoeve van de assemblage van systemen met een SSD schijf wordt steeds gebruik gemaakt van de snelste SSD in een bepaalde groote die er op dat moment verkrijgbaar is.

De snelheid van deze SSD schijven ligt rond de volgende specificaties: Lezen: 500Mb/sec - Schrijven: 400 Mb/sec

 

De winst die wordt bereikt met een systeem met SSD zit hem in zowel de snelheid als uiteraard ook in het bereiken van een stiller systeem.

Overigens zou u een systeem met "normale" harde schijf ook wat sneller kunnen laten opereren door deze in de slaapstand te zetten als u hem niet gebruikt zodat het systeem erg snel opgestart als u het systeem weer aanschakelt.

Gemiddeld duurt een start vanuit stand-by niet langer dan 10 seconden (!!)

Verder zal een systeem met "normale" schijf bij het gebruik van alle andere programma's en processen uiteraard (veel) trager opereren dan een SSD schijf.

 

Als vergelijk kunnen wij als volgt stellen;

Een “koude” start met een normale harde schijf bedraagt ongeveer 2 tot 3,5 minuut

Een “koude” start met de SSD harde schijf bedraagt ongeveer 20 seconden

Het snelheidsverschil bedraagt dus 2 minuten of méér en dat is toch behoorlijk wat.

 

Al met al bedraagt het start verschil met SSD tov. een "normale" harde schijf rond de 2 minuten, wat voor veel mensen natuurlijk de moeite waard kan zijn. Bovendien zal het systeem ook met alle andere toepassingen héél veel sneller reageren.

  

Als u kiest voor een SSD schijf voor de stilte is het natuurlijk niet de bedoeling daar weer een “normale” harde schijf bij te plaatsen als u meer opslagcapaciteit wilt creëren, omdat dan de keuze voor een superstil systeem meteen teniet wordt gedaan door toevoeging van een extra “normale” harde schijf.

De keuze van meer schijfruimte “in” het systeem kan dan worden aangevuld door gebruik te maken van 2,5 inch harde schijven, waarvoor u dan ook kunt kiezen bij aanschaf van een SSD schijf.

Deze schijven zijn véél stiller dan een 3,5 inch schijf. Notebooks maken ook gebruik van 2,5 harde schijven. De 2,5 inch schijven hoeven niet zo hard rond te draaien om dezelfde omwentelingssnelheid te behalen als de 3,5 Inch schijven omdat ze kleiner zijn qua diameter en bovendien hoeven de kleine schijven veel minder massa te bewegen en zijn daardoor ook veel stiller.

De harde schijven welke u in het systeem gebruikt om extra opslag te creëren hoeven ook echt niet supersnel te zijn, dat heeft geen meerwaarde omdat u hier in de regel toch alleen maar films, muziek, foto’s en TV opnamen op zal zetten.

 

Benut u de mogelijkheid om het systeem met een SSD schijf uit te voeren dan geven wij u wel altijd het advies om hier ook ten minste één normale 2,5 Inch harde schijf bij mee te nemen

Waarom?

Wel, omdat wij dan enkele "tweaks" op het systeem zullen uitvoeren die bestanden en directory's welke Windows aanmaakt en waar veel mee gewerkt wordt, op deze tweede harde schijf zullen plaatsen.
Zodoende zal de SSD schijf schoon en snel blijven en wordt er niet al te veel verschoven met bestanden. Dit is essentieel mbt. de levensduur van de SSD schijf.

Bovendien is het zo dat als je met een TV-Tuner werkt zowel de buffer als ook de TV-opnamen ABSOLUUT NIET naar de SSD weggeschreven mogen worden!!

Een SSD schijf waarop veel schijf activiteiten plaats vinden is helaas geen lang leven toevertrouwd.........