3d_vision_mce

Full-3D MediaCenter op 3D-TV, hoe werkt het ?

Klik hier om te ontdekken welke systemen geschikt zijn voor 3D !

 

3D is in. En nu helemaal dankzij Avatar, een 3D-film die extreem veel consumenten naar de bioscoopzalen heeft getrokken. Toch lijkt het daadwerkelijk tv-kijken in 3D vanuit je huiskamer nog erg ver weg, maar dat is niet meer zo ! 

Gamers kunnen al een poos met de Nvidia Geforce 3D Vision aan de slag, een heuse 3D-bril die gewoon thuis gebruikt kan worden en waarmee je games, films en foto’s op je PC in drie dimensies kunt bekijken. Ook komen er inmiddels al enkele films op 3D uit op DvD.

 

Techniek

De technologie achter de bril heet ‘stereoscopic 3D’. Deze techniek werkt door middel van een bril die zijn beide glazen om en om verduisterd. Dit in combinatie met een aangepaste weergave van het beeld (dit wordt als het ware dubbel weergeven) door een stukje software, zorgt ervoor dat het beeld uiteindelijk als 3D wordt ervaren, omdat je afwisselend twee dezelfde beelden ziet vanuit een iets ander perspectief.  De techniek werd eigenlijk al jaren geleden toegepast, maar door de komst van LCD-schermen met een lagere framerate (60 Hz) is deze wat minder werd gebruikt. Nu er echter steeds meer schermen verschijnen die zo rond de 120 Hz liggen, lijkt een tweede opkomst van deze technologie niets meer in de weg te staan

 

De Geforce 3D Vision wordt geleverd met een infrarood zender die de signalen van de PC naar de bril stuurt, twee kabels waarmee je de zender en de bril kan verbinden en opladen via de PC, een installatie-CD, de nodige documentatie, opzetstukjes om het comfort van de bril naar wens aan te passen en een handig poetsdoekje. Laatstgenoemde is een welkome aanvulling op het pakket, aangezien de bril is gemaakt van glimmende zwart plastic en daarom bijzonder snel onder de vingerafdrukken zit. Niettemin ziet de bril er verder prima uit: hij zou bijna voor een gewone zonnebril door kunnen gaan . Daarnaast zit het kleinood erg comfortabel op het hoofd en kunnen mensen met een bril volgens de handleiding de Geforce 3D Vision over hun gewone glazen heen plaatsen.

 

Houd u wel rekening met het volgende:

 

Nvidia 3D Vision icm. de bijgeleverde bril wordt alléén ondersteunt door schermen of beamers die “geschikt” zijn voor de 3D Vision techniek.

Een complete lijst met geschikte schermen en beamers vindt u hier

3D TV’s die de Nvidia 3D Vision techniek “direct” ondersteunen zijn er bijna niet, alleen het merk Mitsubishi heeft enkele 3D TV’s die dat wel doen.

 

Als u niet geïnteresseerd bent in het spelen van 3D Games en u bezit een 3D TV met de daarbij behorende 3D bril(len) heeft u géén Nvidia 3D Vision Pack nodig omdat films direct met de 3D TV kunnen worden afgepeeld middels bijvoorbeeld Cyberlink PowerDVD 10 of hoger.

Cyberlink PowerDVD 10 of hoger ondersteunt “direct” het kunnen afspelen van een 3D film rechtstreeks op de TV als de hardware daarvoor geschikt is.

Feitelijk kan dit niet met een processor welke is voorzien van een interne videochip welke geschikt zou zijn voor de 3D techniek en waarvan het moederbord is uitgerust met een HDMI uitgang met de 1.4 standaard.

Zulke configuraties worden wel aangeboden via internet maar zijn absoluut niet geschikt om 3D films in 1080p resolutie zonder problemen af te kunnen spelen.

U moet dan denken aan; overgangsproblemen zoals schokken en stoten en met name de 3D diepte die met dergelijke systemen gewoon echt minimaal zijn en niet de volledige 3D beleving uitstralen.

De 3D MediaCenterSystemen van MediaCenterWorld worden daarom uitgerust met een veel zwaardere Nvidia Videokaart die al het 3D geweld eenvoudig aankan en waarvan de 3D diepte instelling, die gewoon heel erg belangrijk is voor de algehele 3D beleving, apart instelbaar is !

 

Wilt u ook 3D games kunnen spelen met de 3D MediaCenter op de 3D TV dan dient u het Nvidia 3D Vision Pack aan te schaffen. U heeft daarvan alleen de IR transmitter nodig welke met de bijgeleverde software zorgt voor de juiste 3D uitsturing van de 3D games.

De bijgeleverde software bevat een applicatie (niet apart leverbaar) welke in combinatie met de Nvidia Videokaart en het Nvidia 3D Vision Pack het juiste signaal over de 1.4 HDMI kabel uitstuurt.

Het Nvidia 3D Vision Pack wort tevens met 3D bril geleverd, maar deze kunt u helaas niet gebruiken op een 3D TV welke niet wordt ondersteunt door het Nvidia 3D Vision Pack (en dat zijn helaas zo goed als álle 3D TV’s)

Zoals hierboven aangegeven werken de brillen uitsluitend op de door Nvidia 3D Vision Pack gecertificeerde schermen en beamers.

Bij zo goed als álle 3D TV’s dient u gebruik te maken van de bij de TV geleverde 3D bril(len) en dient u, als u gebruik wenst te maken van meerdere 3D brillen, deze aan te schaffen bij de leverancier van de 3D TV.

 

Achtergrond

Nvidia gebruikt stereoscopische 3d-beelden in combinatie met shutterglasses. Er worden afwisselend beelden voor het rechter- en het linkeroog gerenderd, waarna de bril ervoor zorgt dat het brillenglas voor het andere oog verduisterd wordt. Zo krijgt elk oog zijn eigen beelden te zien.

Omdat er voor beide ogen aparte beelden worden weergegeven, is een scherm met een hoge verversingsfrequentie nodig. Nvidia ondersteunt dan ook enkel 120Hz-monitoren en 3d-tv's, en geen 60Hz-monitoren. Per oog bedraagt de maximale verversingsfrequentie op een 60Hz-paneel slechts 30Hz, waardoor er voor elk oog maximaal 30 frames per seconde kunnen worden getoond. Dat is niet genoeg om soepel te kunnen gamen.

Om de techniek op de pc te kunnen benutten, is een 3D Vision Kit nodig. Die bestaat uit shutterglasses en een zender die de bril vertelt wanneer welk oog te verduisteren. De bril moet zo nu en dan opgeladen worden met behulp van een usb-kabel. De zender moet via een usb-kabel met de pc worden verbonden.

Als er een 3D-LCD-TV wordt gebruikt, hoeft de zender alleen aan de pc gehangen te worden om de drivers op het goede spoor te zetten. Nadat de zender is herkend, kunnen namelijk gewoon de shutterglasses worden gebruikt die bij de televisie horen. De Nvidia-zender en -bril zijn dan verder overbodig.

 

Wat heb je nodig?

Om de bril daadwerkelijk te gebruiken moet je wel over de juiste hardware en software beschikken. Zoals gezegd werkt de bril alleen op schermen of beamers met een hogere framerate. Nvidia heeft hier een lijst met beschikbare 3D TV's die worden ondersteunt en waarbij u in combinatie met de IR transmitter en de bij de 3D TV geleverde 3D bril kunt gamen. Voor alléén het kunnen bekijken van 3D films heeft u dus géén Nvidia 3D Vision Pack nodig, als u wilt kunnen gamen heeft u dat wél nodig !

De videokaart moet, hoe kan het ook anders, van Nvidia zijn (zowel voor het kunnen kijken van 3D films als het 3D gamen)

De installatie van de bril gaat redelijk soepel. Het enige wat je hoeft te doen is je huidige drivers te verwijderen en te vervangen door de bijgeleverde drivers. Hier echter wel een puntje van kritiek , omdat we na het verwisselen van de drivers bij sommige games een melding kregen dat we niet de meest recente drivers hadden geïnstalleerd. Hopelijk gaat Nvidia dit nog oplossen, want het zou wel heel jammer zijn als we juist met de nieuwste games problemen zouden krijgen met de weergave. Heb je alles ten slotte op de juiste manier geïnstalleerd, dan krijg je eerst nog wat testbeelden te zien om je bril optimaal af te stemmen. Zo kun je bijvoorbeeld de framerate van je beeldscherm en de diepte van de 3D-weergave nog wat aanpassen.

 

Gamen
Ben je zover om dan eindelijk te gaan gamen, dan blijkt dat de ondersteuning van dit stukje hardware bijzonder groot is. Niet minder dan 400 games kunnen met de Geforce 3D Vision gespeeld worden, waaronder een hoop oudere games ( bijvoorbeeld Battlefield 2 en zelfs FIFA 2001), maar ook recentere games zoals Batman: Arkham Asylum en Left 4 Dead. Nvidia geeft op haar site bovendien aan in welke gradatie de bril wordt ondersteund door de game, variërend van niet aanbevolen tot uitstekend. Wat opvalt is dat het voornamelijk iets oudere games beter worden ondersteund dan de nieuwste games, maar we gaan er vanuit dat dit vooral te maken heeft met het updaten van de juiste drivers.

Het gamen zelf ziet er met 3D Vision ongelofelijk mooi uit. Het beeld is super scherp en het ‘dieptegevoel’ is voor deze, relatief simpele, set uitzonderlijk goed te noemen. Zo speelden we ondermeer Left 4 Dead 1 en 2, Counterstrike Source, Battlefield 2, Call of Duty 4: Modern Warfare en Modern Warfare 2, Empire: Total War, Portal en Half-Life 2 in 3D en het mag gezegd worden: alle games kregen net dat beetje extra mee door de 3D Vision.

Vooral in Left 4 Dead, Empire: Total War en Call of Duty 4: Modern Warfare hadden we echt het gevoel dat we een 3D game aan het spelen waren. Vijanden lijken veel meer aan te komen stormen en ook wanneer je door de omgeving loopt is de diepteperceptie erg groot. Het is lastig om het uit te leggen zonder dat we beelden kunnen laten zien, maar haal gewoon een potje Empire: Total War voor de geest, denk er een aankomende troepenmacht bij en stel je dan eens voor dat je ze daadwerkelijk op je af ziet komen. Bij de overige games was die diepteperceptie echter wat minder aanwezig, en dan vooral met betrekking tot de ingame personages. Wat er bij iedere game wel erg gelikt uitzag, waren de HUD en de menu’s die stuk voor stuk uit je beeldscherm lijken te knallen.

Nadelen
Maar 3D Vision komt niet zonder nadelen. Zo ondervonden we bijvoorbeeld dat de ondertiteling en de crosshair in sommige games dubbel wordt. En vooral bij het laatste wordt het toch moeilijk gamen. Al moeten we er wel bij vermelden dat de meeste van de games waarbij we deze problemen ondervonden nog niet in lijst van ondersteunde games stonden. Aan de andere kant betrof het hier wel nieuwe games die het gros van jullie ongetwijfeld zullen spelen en waarvan we dus ook wel een beetje ondersteuning mógen verwachten.

Een tweede euvel zijn de glazen van de bril zelf. Die springen aan zodra de game wordt opgestart, waardoor ze een stuk donkerder worden en het bijgevolg lastig wordt om bijvoorbeeld je toetsenbord goed te kunnen lezen in een ietwat donkere kamer. Ten slotte hadden sommige games ook wat moeite met het weergeven van een helder verlichte omgeving in 3D. De bril versterkte het licht op een dusdanige manier, dat er nog maar weinig detail en diepte was te zien.

Toch zijn we best bereid om de minpunten te vergeten, omdat de 3D Vision een hoop games wel goed ondersteunt. Zoals gezegd worden ze allemaal een stuk attractiever om te spelen en is het 3D-gevoel, al merk je het soms wat minder, altijd wel aanwezig. Bovendien is het erg eenvoudig om alles aan te sluiten en kost de bril zelf zo rond de 140 euro. Voor de prijs van drie games krijgen al je oude games dus een flinke oppepper en kun je al je aankomende games straks in drie dimensies gaan spelen. Tel daarbij op dat dankzij de 3D-hype binnen nu en afzienbare tijd waarschijnlijk een hoop 3D-films en dergelijke gaan verschijnen, met als gevolg dat de 3D Vision ook voor andere dingen kan gaan gebruiken. Wij zijn in ieder geval overtuigd van de kracht van dit geinige brilletje en spelen onze games voorlopig nog wel even in de derde dimensie.

 

Bron: www.gamer.nl (aangevuld door MediaCenterWorld)

Meer uitleg bij Nvidia: (in het Engels) http://www.nvidia.com/object/3d-vision-home-users.html